HTML

Péceli bajok és erények

Friss topikok

  • endevador: T. Polgármester Úr! A Pécelen érvényben lévő Csend Rendelettel kapcsolatban szeretnék kérdést föl... (2015.02.18. 21:13) kérdések a polgihoz

Linkblog

Archívum

kérdések a polgihoz

2011.02.15. 19:05 pecelpolgi

Tisztelt péceli lakótársaim!

Ezúton is szeretnék kezdeményezni egy nyitott párbeszédet minden városunkban élő s problémával küszködő embertársammal. Vannak sokan akik okkal-ok nélkül azt gondolják,hogy gondjaikat nem hallgatja meg senki. Sajnos a nap nekünk is csak 24 órából, és egy éjszakából áll. Én az éjszakáim egy részét is szeretném felajánlani a segítségnyújtásra. Kérek szépen mindenkit,használjuk ezt a fórumot is a párbeszéd fenntartására.

Ajánlatom mindaddig érvényes,amíg a levelezést kulturált módon tudjuk folytatni.

Tisztelettel:

Szöllősi Ferenc Attila

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pecelibajok.blog.hu/api/trackback/id/tr282663595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annus70 2011.02.15. 19:50:41

A magam részéről köszönöm a lehetőséget. Jelenleg csendesen szemlélem az eseményeket. Szeretném elmondani, hogy a lakossági tájékoztatót ebben a formájában ( a Petőfi iskolában voltunk) rendkívül hasznosnak találtam. Ebben a szellemben van értelme ezt az egészet csinálni. :)
Külön köszönet azért, hogy nem volt visszafelé mutogatás és azt tűnt ki az elhangzottakból, hogy van arról elképzelése, merre szeretne haladni.
Egy apró észrevételem mégis lenne. A Petőfi utcában a bolt előtti részen hónapok óta megállni és várakozni tilos tábla van. A parkolás az óvoda miatt mindig is gondot jelentett, de a tiltó tábla ellenére a bolt előtt szabálytalanul parkoló autók miatt ismét necces a közlekedés. Lehet ez ellen tenni valamit?

annus70 2011.02.15. 19:57:44

A magam részéről köszönöm a lehetőséget. Jelenleg csendesen szemlélem az eseményeket. Szeretném elmondani, hogy a lakossági tájékoztatót ebben a formájában ( a Petőfi iskolában voltunk) rendkívül hasznosnak találtam. Ebben a szellemben van értelme ezt az egészet csinálni. :)

Külön köszönet azért, hogy nem volt visszafelé mutogatás és azt tűnt ki az elhangzottakból, hogy van arról elképzelése, merre szeretne haladni.

Egy apró észrevételem mégis lenne. A Petőfi utcában a bolt előtti részen hónapok óta megállni és várakozni tilos tábla van. A parkolás az óvoda miatt mindig is gondot jelentett, de a tiltó tábla ellenére a bolt előtt szabálytalanul parkoló autók miatt ismét necces a közlekedés. Lehet ez ellen tenni valamit?

M.Tamás 2011.02.15. 19:58:17

T. Polgármester Úr!

A fórumon összegyűlt kommmenteket összefoglalva, sokunkat, akik a Csatári Dűlőben vettünk telket annak idején aszfaltút ígérete mellett (azt már tudjuk hogy kinek nem feladata és miért nem az útépítés, ezen túlléptünk) elmondható hogy hajlandóak lennénk saját sorsunk jobbra fordulásáért nem kis anyagi áldozatot is hozni és a Kond Vezér u. szerinti konstrukcióban a költségek felét kifizetni. A kérdés csak az, valaki képviselte-e már ezügyben a lakóközösséget, elkezdődött-e az egyeztetés, ha igen, hol tart, mit tudunk mi lakók tenni az ügy előmözdítása érdekében, szerveződjünk utcánként, vagy az egész telep szintjén? Szükség van-e, van-e értelme petíciókat írni, mint amit pár elkeseredett lakó készül, vagy ismeri a helyzetet az illetékes? Köszönöm...

pecelpolgi · http://pecelibajok.blog.hu/2011/02/15/kerdesek_a_polgihoz 2011.02.15. 20:11:26

@annus70: Tisztelt Annus70!
Fura dolog így kezdeni egy levelet,de erővel megszokható. Remélem megtisztel azzal a nevével, amin szólíthatom. A tudomásomra hozott problémákat a következőképpen tudom megoldani:

- közvetlenül tájékoztatom a hivatali illetékest
- telefonon vagy levélben keresem meg azt a személyt,aki nem hivatali alkalmazott,de tudja a megoldást
Az Ön által jelzett probléma már régi keletű,többször egyeztettem a helyi rendőrvezetővel.Sajnos az emberi gyarlóság minden esetben felülírta a várakozásainkat.Amíg rendőr van,rend van.Ahogy eltűnik a rend őre,eltűnik a rend is.Többször fogjuk küldeni Őket. Köszönöm,hogy felhívta az esetre a figyelmünket!
Tisztelettel Szöllősi Attila

pecelpolgi · http://pecelibajok.blog.hu/2011/02/15/kerdesek_a_polgihoz 2011.02.15. 20:17:01

@M.Tamás: Tisztelt Tamás!
Köszönöm a megkeresést,s véleményem szerint van értelme a párbeszédnek.A Csatári területről már felvette velem a kapcsolatot egy képviselői csoport.Akkor az éppen aktuális problémákat beszéltük meg,melyek java része megoldásra került.Kérem,az utak aszfaltozása ügyében vegyék fel velem a kapcsolatot.
Tisztelettel: Szöllősi Attila

M.Tamás 2011.02.15. 20:19:43

Köszönöm a választ, megosztom a fórumozó sorstársaimmal.

J.Zsolt 2011.02.15. 20:40:26

@pecelpolgi: Tisztelt Polgármester úr,

csatlakozva Tamáshoz, magam is szorgalmazom az aszfaltozást, anyagi hozzájárulás mellett is természetesen. Milyen formában kereshetjük Önt? Petíció, személyes konzultáció...
Nem tudom, hogy elegendő-e, ha 3-4 lakó képviseli a lakóparkot, azt gondolom a vágya mindegyikünknek ugyanaz, a hozzájárulás mértéke a problémásabb, de bízom benne, hogy találhatunk egy, mindkét fél számára elfogadható konstrukciót!

Mikor kereshetjük Önt? Tavasszal, nyáron...?

köszönettel,
Zsolt

pecelpolgi · http://pecelibajok.blog.hu/2011/02/15/kerdesek_a_polgihoz 2011.02.15. 21:16:03

@J.Zsolt: Tisztelt Zsolt!
Kérem,hogy még tavasz előtt keressenek!
Tisztelettel:Szöllősi Attila

J.Zsolt 2011.02.15. 21:18:47

@pecelpolgi: Köszönöm Polgármester úr, mindenképpen keressük Önt.

balsa02 2011.02.15. 23:16:11

Tisztelt Polgármester úr,

Én is csatlakoznék az előttem szólókhoz. A Csatári aszfaltozását magam részéről bármilyen forintosított áron támogatom.

Viszont szerintem ez meghaladja a helyi lakosok szervezőképességét beleértve saját magamat is.

Úgy érzem a terveztetés, engedélyeztetés, lakók anyagi (akár 100%-os) hozzájárulásának megszervezése, részletfizetés, pályáztatás etc, mind tipikusan olyan feladat amit egy önkormányzati apparátusnak kell ellátnia.

Valószínűleg egyszeri nagyobb projectre megfelelő project árat is lehet találni.

Szigetbecsén pl. az önkormányzat kereste meg a lakókat konkrét árral, részletfizetési lehetőségekkel, mind út, mind csatorna esetén. Ha a lakók több mint 60%-a igennel válaszolt a megkeresésre, akkor a projectet elindították, és az esetleges ellenzőktől adó formájában szedték be a hozzájárulást. Amíg nem jött össze a 60%, addig évente ismételték a felhívást. Esetleg lehetne fordítottan is szavaztatni, tehát aki nem ellenzi írásban, annak igen szavazatot tudunk be.

Fontos elem a részletfizetés lehetősége, annak megszervezése, így mindenki könnyebben fizeti ki a terheket.

Köszönettel: Gál Balázs

pecelpolgi · http://pecelibajok.blog.hu/2011/02/15/kerdesek_a_polgihoz 2011.02.16. 05:28:18

@balsa02: Tisztelt Gál Balázs Úr!
Köszönöm,hogy Ön is hozzászólt ehhez a sokakat érzékenyen érintő problémához.Kérem Önöket,hogy egy előre egyeztetett időpontban néhányan összebeszélve keressenek meg.Remélem találunk közösen viszonylagosan jó megoldást az utak rendbetételére.
A hivatali mobilom száma:+36208080080
A privát:+36302506000
Várom megkeresésüket!
Tisztelettel: Szöllősi Attila

J.Zsolt 2011.02.16. 11:02:32

@balsa02: Kedves Balázs,

a pecelinfo.hu-n tudjuk folytatni a szervezést?

Köszönöm,
J.Zsolt

Tóth Ferenc 45 2011.02.18. 18:53:30

Tisztelt Polgármester Úr!

Én is a Csatári ügyekre szeretnék elsősorban kitérni, de úgy látom az útügy sínen van, ezzel kapcsolatban csak arra hívnám fel a figyelmét, hogy ne az elmúlt évek, évtizedek szisztémáját kövessék (mindegy milyen vacak, csak olcsó legyen). Született egy mondás a rendszerváltás előtti időszakban, nevezetesen:"...a krumplileves legyen krumplileves!" Ezt minden fejlesztés előtt ültessék át az adott témára, és ennek szellemében hozzák meg a döntéseiket. Például:a csapadékvíz-elvezető árok legyen CSAPADÉKVÍZ-ELVEZETŐ ÁROK. Ha az nem gyűjti össze a csapadékot és nincs meg a folyamatos lejtése, egészen a Rákos-patakig, akkor az nem jó megoldás! Tudom, hogy nem mehet minden egyszerre, de gondolkodni azért lehet rajta, ezért említem meg a közvilágítás hiányosságait. Nem csak a Csatári, de a főutakat leszámítva egész Pécel sötétségben él. (Nem átvitt értelemben!) Ez tarthatatlan, hogy egy lakóparkban 80m-ként legyen egy világítótest. Azután ott van a víznyomás! 2011-ben egy lakóparkban 1,9 bár nyomás van a vízvezetékben! Tudom, a Dombi Úr felvilágosított, hogy valami özönvíz előtti szabvány szerint 1,5 bár-tól megfelelő a nyomás. Én akkor is azt mondom, ha megoldható, (és ez megoldható!) akkor meg kell oldani! Elnézést, hogy ilyen hosszúra nyúlt a mondandóm, pedig nem értem a végére. Legközelebb folytatom.

Üdvözlettel:Tóth Ferenc

pecelpolgi · http://pecelibajok.blog.hu/2011/02/15/kerdesek_a_polgihoz 2011.02.19. 12:09:41

Tisztelt Tóth Ferenc Úr!
Nagyon köszönöm az értékes és kulturált hozzászólását.Szeretnék az Ön által felvetett sorrendben válaszolni az adott problémákra.
Tény,hogy Pécel vízelvezető rendszere nem tervszerű,nem szabályozott.Azonban az már kiderült,hogy urbán legenda csak a meglévő csapadékvíz elvezetésének terve.Egy városszintű tervkészítés nem kevés összegbe kerül,de feltétlenül szükséges az elkészítése.Amennyiben ez nem történik meg,ugyanaz a nonszensz állapot alakul ki mint a frissen aszfaltozott Kond vezér utcában.Az agyament víz nem akar felfelé folyni.Jelen pillanatban keressük azt a gazdaságilag is elfogadható megoldást,amely lehetővé tenné ennek a tervnek a megszületését.Ha Önök közül van olyan személy aki tud erre a problémára frappáns megoldást,szívesen vesszük a segítséget.Őszinte leszek,nem fogunk egy fillért sem beleölni a továbbiakban olyan haszontalan beruházásokba amik csak sokba kerülnek,ámde nem oldják meg a problémát végérvényesen.Azt gondolom,hogy helyi viszonylatban a legégetőbb baj a vízelvezetés.Ezt követi a sokak által joggal kárhoztatott utak állapota.Erre csak lakossági összefogással látok megoldást.Önök is tökéletesen tisztában vannak azzal,hogy a rossz utakért nem a város mindenkori vezetése felelős.Ez egy áldatlan örökség,amit a telkeket értékesítő bűnözök hagytak maguk után.Jól érti,bűnözőket írtam.Minek lehetne nevezni azokat akik mások jóhiszeműségével visszaélve,hete-havat ígérve gazdagodnak,a kötelezettségeik elöl pedig kifarolnak.Ha Önök a telkek vásárlása során visszatartották volna a teljes közmű kialakításának az árát,beleértve az utak és árkok megépítésének a költségét is, sokkal békésebben élhetnénk itt.Abban az esetbe az önkormányzat is azt tehetné ami a dolga.Szépíthetné a várost,tervezhetné a szebb jövőt.Lehetősége lenne játszóterek,parkok építésére.Lehetne virágos-fás városképet álmodni.Ehelyett a túlélésért küzdünk,s mint egy rosszul vezetett háztartásban napi filléres gondjainkat próbáljuk megoldani.Vállajuk a spórolással járó népszerűtlenséget,fizetéseket csökkentünk,intézményi költségvetéseket húzunk meg szinte már kegyetlen módon.Tesszük azért,mert meggyőződésünk,hogy megfelelő gazdálkodással a várost el lehet indítani a jó fejlődés irányába.Azonban egyetlen egyszer ennek a szerencsétlen kisvárosnak a történetében el kell kezdeni csak annyiból gazdálkodni amennyi rendelkezésre áll.Nem nagy művészet a jövő kárára fejleszteni,úgy,hogy a majdani törlesztések miatt fájjon az utódok feje.Talán nem tudják,de minden belterületbe vonás alapvető követelménye volt a megfelelő mennyiségű ivóvíz biztosítása az új beköltözők részére.Ezt vagy keresztmetszet bővítéssel,vagy új kút fúrásával kellett volna megoldani.Ez sem valósul meg minden esetben.A szokásos módon maradt az önkormányzat.Azt nem lehet felszámolni,mindig kéznél van ha bűnbakot kell találni.Egyszóval nem túl virágos a helyzet.Viszont ha az lenne,nem bennünket választottak volna.Annyit tudunk ígérni,hogy az Önök,és a mi legjobb tudásunkat összevetve,és csakis közösen szebbé és élhetőbbé tesszük Pécelt ha a fene fenét eszik is!
Kicsit hosszúra sikeredett ez a beírásom,de remélem nem lesz haszon nélküli.
Csak ismételni tudom önmagamat,nagy tisztelettel várjuk építő jellegű,jóindulatú megoldási javaslataikat.
Tisztelettel:Szöllősi Attila

Tóth Ferenc 45 2011.02.20. 15:09:21

Tisztelt Polgármester Úr!

Köszönöm válaszát. Tulajdonképpen többé-kevésbé ilyen válaszra számítottam. Azért bízom benne, hogy 1-2 hónap múlva már konkrét választ kaphatunk, hogy mi az ami elkészülhet 2011-ben, és ami remélhetőleg el is fog készülni. Előző hozzászólásomban is leírtam, hogy csodákra nem számítok. Különösen örülök annak, hogy még egyszer nem akar ugyanabba a folyóba lépni, még ha először nem is bele lépett, hanem talán bele született. A válaszleveléhez engedjen meg egy megjegyzést. Ha visszatartottuk volna a közmű hozzájárulást, valószínű még ma sem lenne se gázunk, se vizünk. Ez azért kicsit drága ár lett volna az útér. De természetesen nem fogom kihúzni magam a hozzájárulásból, ha sor kerül rá.
Felvetnék egy olyan problémát, aminek a megoldása több száz, esetleg 1-2 ezer ember közérzetét javítaná és az Önkormányzatnak nem kerülne egy fillérbe sem. Esetleg egy levélbe, melyben kellő tisztelettel kérik a Póstát, hogy a helyi Póstán elvégzett belső számítógépes fejlesztést egészítsék ki egy az ügyfeleket is segítő sorszám kiadó automatával. Egy próbát talán megérne.

Tisztelettel:Tóth Ferenc

rozso2 2011.02.25. 17:56:23

Tisztelt Polgármester Úr!

A Csatári és Dán-terület út témához tartozik az ezen területek megközelítéséhez tartozó utakon kialakult helyzet is. A Csatárit és a Dán területet a Zsigmondi és József Attila utcán keresztül közelítik meg az emberek. Ezek az utcák annak idején nem átmenő forglomra lettek tervezve, főleg nem ekkora lakóparkok teljes autóforgalmára. (A Zsigmondi utcában fel kell állni a ház előtti kiskertekre az egyik autónak, hogy el mehessenek egymás mellett).
Mikor még tervben volt a termál lakópark, akkor a terv szerint lett volna a Maglódi úton egy körforgalom, ahonnan közvetlenül el lehetett volna érni ezeket a lakóparkokat, ezzel jelentősen csökkentve a Zsigmondi és József Attila utca forgalmát. Az lenne a kérdésem, hogy a termál projekt csúszása/meghiúsulása miatt ezt az utat is elfelejthetjük vagy van rá esély a közeljövőben, hogy mégis lesz itt út.
Tudomásom szerint idén megkezdődhet a Maglódi út felújítása. A felújítás keretein belül az új körforgalom is kialakításra kerül?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Rózsahegyi Zoltán
(Dán terület)

pecelpolgi · http://pecelibajok.blog.hu/2011/02/15/kerdesek_a_polgihoz 2011.02.26. 09:17:27

@rozso2: Tisztelt Rózsahegyi Úr!
Rögtön az utolsó kérdésére válaszolnék. A PEMÁK utak felújítása ismereteim szerint áttolódott a következő évre.A körforgalom kialakítása nem része a felújításnak.A termál terület kialakítását célzó kiírás szerint,minden infrastruktúra kiépítése a vállalkozó kötelezettsége lett volna.Az alapszerződés az idők folyamán öt módosításon ment keresztül,melynek következtében ezek a kötelezettségek visszaszálltak az önkormányzatra.Mi ezt is vitatjuk,nem gondoljuk,hogy az egész városnak kellene megfizetni néhány spekuláns pénzéhségének következményeit.Jelen pillanatban is folyik az egész város forgalomtechnikai felmérése,ennek eredményeképpen fogunk javaslatot tenni a forgalom átszervezésére.Az önkormányzat jelenlegi anyagi helyzetében nem látok módot új út megépítésére,azonban számolunk azzal a lehetőséggel,hogy nagy intenzitású pályázat megjelenése esetén a péceli utakat rendbe hozzuk.Az agyament belterületbe vonások alkalmával gondolni kellett volna a bevont területek megközelíthetőségére is.Ez azoknak a hölgyeknek-uraknak a felelőssége,akik az akkori vezetés elé a terveket letették.Természetesen az önkormányzatban is kellet volna legalább egy olyan szakember,aki az adott tervek hibáit ki tudta volna szűrni.
Tisztelettel: Szöllősi Attila

rozso2 2011.02.26. 15:13:41

Köszönöm válaszát!

A következő téma ami érdekelne az a tájékoztatás.
Örömmel látom, hogy létrejött ez a blog, örömmel veszem, hogy tartanak lakossági tájékoztatókat és lakógyűléseket, ezzel Önök is és a lakók is reálisabb képet kaphatnak a város helyzetéről és a lakók igényeiről.
Hasznosnak találnám még, ha tájékoztatást kapnánk a testületi üléseken elfogadott döntésekről. A pecelinfo.hu-n általában megírják, hogy milyen napirendi pontok lesznek a testületi ülésen. Ezek közül mindig felkelti néhány az érdeklődésemet, de sajnos a konkrét döntésről sajnos sose készül cikk. Megoldható lenne-e az ülések döntéseiről csak néhány összefoglaló mondatot felrakni a város honlapjára (ha nem is a teljes hivatalos szöveget, amit sokan nem értenek meg, hanem csak a lényeget)?
Írta, hogy jelenleg is folyik a város forgalomtechnikai felmérése. Például ennek eredményét és hasonló támákat is szívesen olvasnék a város honlapján.

Még a végére egy másik téma: Az egész Dán területen nincsenek utca névtáblák. Egyre többen lakunk itt és már sok saroktelken is van már ház(nem kellene sok oszlop). Ha jön valaki hozzánk (rokron/barát/pizzás/áruszállító) le kell mennünk elébük a Maglódi útig, mert utcatáblák hiányában nem találnak fel. Úgy tudom az utcatáblák kihelyezése az önkormányzat feladata. Tudná értesíteni az illetékest, hogy megoldódjon ez a helyzet? Ez talán anyagilag se annyira megterhelő az önkormányzatnak.

Üdvözlettel:
Rózsahegyi Zoltán

pecelpolgi · http://pecelibajok.blog.hu/2011/02/15/kerdesek_a_polgihoz 2011.02.27. 15:05:12

Tisztelt Rózsahegyi Úr!
Ismételten köszönöm hozzászólását,és szeretném tájékoztatni,hogy a nyilvános testületi ülések teljes hanganyaga vágatlanul fent van a péceli honlapon,és a video-tár.hu honlapon is.A képviselő testület úgy határozott,hogy csak azokat a napirendi pontokat tárgyalja zárt ülésen,amelyek személyiségi jogokat sértenének.Mi mindannyian nyitott városvezetést szeretnénk,ami alapján mindenki számára nyilvánvalóvá válik,hogy nincsenek titkaink,nincsenek mutyizásaink.Minden híreszteléssel ellentétben az irodám kora reggeltől késő estig nyitva áll bárki számára, akinek kérdése van az önkormányzat tevékenységével kapcsolatban.Az utcanév táblák igényfelmérése folyamatban van,de jelenlegi ismereteink szerint pótlásuk,illetve az új táblák beszerzésének költségei meghaladják a 10 millió forintot.Valószínűleg a folyamatos beszerzést fogjuk alkalmazni
Tisztelettel: Szöllősi Attila

AttilaPécel 2011.02.27. 15:18:50

Tisztelt Polgármester Úr!

Abban szeretném segítségét kérni, hogy jelenleg Pécelen milyen csendrendelet van érvényben. Ugyanis a Kelő lakóparkban élők mindennapjait (éjszakáit és nappalait) újabban megkeseríti az egyik szomszéd állandó dübörgő zenéje, ami zárt ajtók és ablakok mellett is lehetetlenné teszi a pihenést. Gyermekeink és szomszédaink gyermekei nyugtalanok a puffogás miatt, a felnőttek egy idő után teljesen ingerültté válnak (én is egy ilyen pillanatomban írom az üzenetet).
Az egyik éjszakai (az eddigi legvadabb) bulijuk alkalmával már rendőrök is voltak náluk, de a zene folytatódott ugyanolyan hangerővel hajnalig. Az sem használt, hogy a szomszédokkal együttesen átmentünk az ifjú párhoz, megkértük őket szép szóval, hogy vegyenek vissza a hangerőből. Viszonzásul vérben forgó szemekkel küldött el a pár férfi tagja minket (kb 10-en voltunk) melegebb éghajlatra.
Segítségét előre is köszönöm, mivel környezetünkben ez a probléma eddig nem létezett. Lakóhelyünk nyugodt környék és nem szeretnénk, ha egyetlen ház lakói egy teljes lakóközösség életét megkeserítené.
Üdvözlettel,

egy lakó a Kelőből (nem szeretném tálcán kínálni a nevemet az ominózus embereknek!)

pecelpolgi · http://pecelibajok.blog.hu/2011/02/15/kerdesek_a_polgihoz 2011.02.27. 21:21:31

Tisztelt Ismeretlen!
Kérem problémájával keressen meg hivatalomban!
Tisztelettel:Szöllősi Attila

AttilaPécel 2011.02.28. 09:57:19

@pecelpolgi: Tisztelt Polgármester Úr!

Tegnap délután megtudtam, hogy komplikált az ügy, de szerencsére a szomszédok közbenjárásával elindult valami!

Köszönöm a gyors választ!

Üdvözlettel
Az Ismeretlen :)

péceli anyuka 2011.03.03. 19:39:31

Tisztelt Polgármester Úr!

Tegnap voltunk a Szemere Iskolában iskolaelőkészítő foglalkozásán az óvodás gyermekemmel, aki szeptemberben kezdi az általános iskolai tanulmányait. Olyan információt kaptunk az Igazgató Úrtól, hogy - a képviselőtestület döntése értelmében- a beígért 3 osztály helyett csak 2 elsős osztály indul. Az előkészítőre járók száma a Szemere iskolában 67 fő. Így meglenne a 3 csoport is! Ezek szerint az előkészítőre járó gyerekek egészét nem tudják felvenni? Hogyan magyarázzam el a 6 éves gyermekemnek, aki csillogó szemekkel jár a "Szemerébe" , hogy lehet,nem oda fog járni! Ha a Petőfi iskolába szeretném iratni a gyermekemet, akkor oda járnánk előkészítő foglalkozásra! Úgy gondolom, hogy mindenkit megillet a szabad iskolaválasztás joga. És a gyermekem lelki fejlődése, érzelmi biztonsága érdekében fontos, hogy a csoporttársaival, barátjaival járjon egy iskolába, esetleg osztályba. A legnagyobb tisztelettel kérdezném, mi alapján fogják eldönteni, hogy kik kerüljenek a Szemerébe, és kik a Petőfi iskolába? Sajnos megalázó helyzetbe hozzák a szülőket, akik majd egymást taposva fognak a gyereikeikért mindent megtenni, hogy "felvételt nyerjenek" a Szemerébe... Köszönettel és tisztelettel: egy péceli anyuka

pecelpolgi · http://pecelibajok.blog.hu/2011/02/15/kerdesek_a_polgihoz 2011.03.05. 08:35:33

Kedves péceli Anyuka!
Köszönöm aggódó levelét,melyre megpróbálok röviden válaszolni. Az oktatási törvény előírja,hogy a fenntartó (önkormányzat) a beiratkozások előtt megállapítja az intézményenként indítható osztályok számát,és az osztályonkénti tervezett létszámot.A testületi határozat az intézményvezetők által megadott létszám alapján lett meghozva.A döntés alapja a sok éves gyakorlatuk volt.Pécelen idén 219 iskolaköteles gyermek él.ebből 139 a Szemere iskola illetékességi területén,a maradék a vasúton túl,a Petőfi iskolához tartozik földrajzilag. A Szemere iskolába 69 gyermek jár előkészítőbe.Az elmúlt évek tapasztalatai alapján várhatóan 160-170 gyermek beíratására lehet számítani városunkban.A 170 gyermek három oktatási intézményben kezdheti meg tanulmányait. Katolikus iskola,Szemere iskola,Petőfi iskola. Valóban tervezve van,hogy maradvány osztályt a Szemere iskolában nem indítunk. Amennyiben azonban a jelentkezések során kiderül,hogy olyan mértékű a beíratás ami már indokolja a harmadik osztály beindítását,akkor az fog történni.A rendelet meghagyja a változtatás lehetőségét,de a képviselő-testületet nevezi meg döntéshozóként.Teszi ezt azért, mert nekünk figyelembe kell vennünk a Rádai gimnázium beköltözéséhez szükséges helyigényt is.Azonban szeretném még egyszer megerősíteni,NEM EZ AZ ELSŐDLEGES SZEMPONT.
Tisztelettel: Szöllősi Attila

péceli anyuka 2011.03.05. 12:41:46

Tisztelt Polgármester Úr!

Köszönöm szépen megnyugtató válaszát a többi szülő nevében is!

etelkam 2011.03.06. 17:45:30

Tisztelt Polgármester Úr! Szeretném meg tudni, hogy a Termálszerződés feljelentése végett hol tart az ügy.

sys79 2011.03.10. 09:08:37

Tisztelt Polgármester Úr!

Kisbabám születése után szembesültem igazán azzal a ténnyel, városunkat mennyire kettévágja a vasút. Babakocsival szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik átjutni a túloldalra. A hídon átcipelni a gyereket, még két embernek is kihívás, a Párhuzamos utcában található járda igencsak tisztításra szorul, egyes betonelemekre ráférne az igazítás, csere. Szinte csak a Baross utcai átjáró jelenti az egyetlen biztonságos átjutási lehetőséget. Kérném, hogy vizsgálják felül annak lehetőségét, miként lehetne segíteni a péceli kismamákat. Már a Párhuzamos utcai járda rendbetétele is nagy segítség lenne. Esetleg a vasúttal egyeztetve kialakításra kerülhetne egy legális gyalogos-kerékpáros átjáró, a Vízműveknél található betonhalom helyén.

Horváth Tibi 2011.03.16. 08:58:54

Tisztelt sys79!

Remélem nem veszed rossz néven, ha hozzászólok a témához. A vasútállomás gyakorlatilag vasút üzemi terület, azon az átjárás tiltott volna. A Petőfi utcával szemben a kerítésen található luk is illegális. A vasútállomáson vonatok jönnek-mennek, nem mindegyik áll meg, nagy sebességgel haladnak át. A két vasúti átjáró van csak biztosítva. Ezek mellett időnként vonatokat (elsősorban tehervonatokat) tesznek félre (utasforgalom számára megnyitott oldal másik felére), azaz állja el a vasútállomás forgalmát. Ezek a nem hivatalos átjárások sokszor kifejezetten baleset veszélyesek. Két megoldás jöhet szóba
1. felüljáró
2. aluljáró
Ezek akadálymentes megépítése, ill. az egy felüljáró akadálymentesítésének költségét még csak megsaccolni sem tudom, de reálisan azt gondolom, hogy mostanában erre nem lesz keret.

Horváth Tibi 2011.03.16. 09:01:25

Tisztelt Polgármester úr!

Az orvosi rendelőben várható-e elektronikus beteghívó (elektronikus sorszámosztás) rendszer kiépítése? Egy csapásra megoldaná a több évtizedes problémát.

pecelpolgi · http://pecelibajok.blog.hu/2011/02/15/kerdesek_a_polgihoz 2011.03.20. 09:03:51

Tisztelt Horváth Úr!
Nem tervezzük az elektronikus ügyfélhívó rendszer kiépítését a rendelőbe.A jelenlegi ügyfélkezelés lehetővé teszi a telefonon történő előzetes bejelentkezést,így a sorszám szerinti ügyfélkezelésnek nincs jelentősége.
Tisztelettel: Szöllősi Attila

sys79 2011.03.20. 17:23:39

@Horváth Tibi:
Tisztelt Horváth Tibor!

Köszönöm a hozzászólást. Mivel ide születtem Pécelre, több mint 30 éve, nagyon is jól ismerem az átjárási lehetőségeket. Te próbáltál már egy gyerekkel együtt 15-20 kg-os babakocsival közlekedni bármerre a városban? Amíg én magam is szinte kizárólag autóval jártam, nem volt semmi gondom. De most már más a helyzet. Most már megértem a régebben magam által is szidott gyalogosokat, ha az úton mennek a járda helyett.
(József Attila utcában például a járdát teljes szélességben villanyoszlop foglalja el, több helyen)
Egyetlen olyan átjáró, ahol könnyen át lehet menni babakocsival, kevés. A Párhuzamos utcában található járda "akadálymentesítése" szerintem még beleférhet bármilyen keretbe, és tökéletes megoldás lenne.
Nem kell nagy méretekben gondolkodni, néha elég egy egyszerű megoldás is.

varszegig 2011.03.21. 08:22:47

Tisztelt Polgármester Úr!

Ma reggel a Petőfi iskolánál Ön is tanúja lehetett az áldatlan állapotoknak, amit egyetlen kamion parkolása okozott. Ugyanez volt a helyzet az iskolai szünet előtti utolsó tanítási napon. Az akkori helyzetről fényképeket készítettem, és azt a közterület-felügyelőknek elküldtem. (Levelemet ma olvasták el.) Számomra már az is kérdéses, hogy mit keres egy ilyen szűk utcában egy több tonnás kamion, de az meg egészen elképesztő, hogy az iskola előtti közterületet a jármű tárolására használja. (Feltételezem ezért nem fizet az önkormányzatnak.) Sajnos ez nem az első eset volt már, de remélem az utolsó.
A másik kérdésem azzal kapcsolatban lenne, hogy a Szondi u., Honfoglalás u. kereszteződésében részben megszűnt az eddigi jobbkézszabály. A Petőfi utca irányából a Honfoglalásról elsőbbséget kell adni a Szondinak. Ez szerintem helyes döntés, mert így a helyi járat védett útvonalra kerül, másrészt sajnos eddig se adott senki elsőbbséget, aki a Szondin haladt. Viszont a kereszteződés másik fele (azaz a Kelő utca felől a Honfoglaláson haladva) továbbra is egyenrangú. Ez szerintem nagyon veszélyes gyakorlat, ráadásul a Szondin haladók továbbra sem adnak ott elsőbbséget. Jó lenne a teljes kereszteződés letáblázása.
Harmadik kérdésem, hogy van-e remény a Szondi "forgalomlassító" betontömbjeinek felszámolására, mivel azok a feladatukat nem látják el, de legalább veszélyesek. Sokan a "még éppen átférek, gázt neki" elven közelítik meg, éjszaka meg sok helyen már alig látható az akadály. Mivel járda gyakorlatilag nincs a Szondiban (illetve nem volt "központi járdaépítés, a lakókra volt bízva, építenek-e, hova, és milyen szélességben járdát), így sokan babakocsival, kisgyerekkel, vagy éppen éjszaka fekete ruhában az úttesten gyalogolnak. Ha épp egy ilyen betontömbnél járnak, amikor azt valaki nem kis sebességgel kerüli, bizony nem sokon múlik, hogy nem esik bajuk. Tudom pénzkérdés, de talán fix sebességmérő kamera hatékonyabb sebességcsökkenést hozna.

Köszönettel:
Várszegi Géza

AttilaPécel 2011.03.25. 16:18:34

Tisztelt Polgármester Úr, Kedves Attila!

Azért merem tegező módban írni ezt a hozzászólást, mert túlestünk már a személyes bemutatkozáson, és tegeződésben állapodtunk meg.

A kérdésem annyi lenne, hogy milyen feltételekkel kérheti egy utca (környék) lakossága, hogy az utcába (környékre) közterületi térfigyelő kamerák kerüljenek felszerelésre. A biztonsági cég díját, amennyiért a kamerán közvetített eseményeket közvetíti, a lakóközösség jó eséllyel vállalná. Nem azért, mert veszélyes környéken élünk, hanem mert könnyen azzá válhat egy már korábban tárgyalt téma miatt. Senki nem szeretné a saját, családja és tulajdonának biztonságát kitenni felelőtlen emberek kényének és kedvének, szeretnénk biztonságban, nyugodtan élni.

Egy költői kérdés a végére: hogyan lehet az ma Magyarországon, hogy egy ingatlan tulajdonosát semmi (törvény, rendőrség, polgárőrség, stb) sem védi a jogcím nélkül az ingatlanában tartózkodók ellen? A rendőrség nem tartja szükségesnek a biztosítást sem a kiköltözés megbeszélt napján sem... Ja és a tulajdonost folyamatosan fenyegetik!

Segítségedet előre is köszönöm! Félünk, fél a családunk, fél mindenki a környéken!

zbzbzb 2011.03.26. 00:21:10

Tisztelt Polgármester Úr!

Örülök, hogy elindította ezt a fórumot, kérdeznék is Öntől, remélem tud válaszolni.

Első kérdésem a vízművel kapcsolatos:
2008 augusztusában a péceli önkormányzat megváltoztatta a csatornabekötés díját, és a folyamatban lévő ügyekre (építésekre) is kellett alkalmazni a 220 000 Ft csatlakozási díjat.

Csakhogy ekkor mi már jogerős építési engedéllyel és vízbekötéssel, jogerős csatornatervvel rendelkeztünk. Ráadásul egy olyan utcában, egy olyan telekre építkeztünk, ahol már évek óta bent van a csatorna (az út is aszfaltozott), és az előző tulajdonos állítólag már egyszer kifizette a bekötés díját az önkormányzatnak amikor az utcába megérkezett a csatorna.

Sajnos hallgattunk a víztervezőnkre (szintén péceli), aki azt állította, majd később kell bejelenteni a csatornára használatba vételt és kifizetni a regisztrációs díjat ami akkor 20 000 Ft körül volt.

Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint mennyire etikus (nyilván jogszerű, vagy ha úgy tetszik törvényes, hiszen rendeletet alkottak róla - visszamenőleges hatállyal!) egy ilyen eljárás? Megtéríti-e a vízmű ezeket a - véleményem szerint legalábbis etikátlanul beszedett - díjakat?

A semmire fizettünk több, mint 200 000 Ft-ot, és minden, a kivitelezéssel kapcsolatos költséget, miközben a vízműnek az egész ügy egy fillérjébe sem került.

Második kérdésem, hogy mikor helyeznek ki végre utcanév táblákat? Nagyon sok helyen hiányzik. A frissen betelepülőnek, és a városba látogatóknak is nagy segítség lenne.

Harmadik kérdésem az útjavításokkal kapcsolatos. Sok helyen (pl. Hősök útja) hatalmas kráterek tátonganak az úton. A csatornafedelek is rendkívül rosszak, néhol nagyon kiállnak, máshol pedig nagyon megsüllyedtek. Várható-e ezek mielőbbi kijavítása? A gépkocsikat súlyosan károsítják ezek a hibák, a 30 km/h sebességkorlátozás ellenére (néhol még 10-el sem ajánlott menni), és nem szeretnénk terepjárót venni aszfaltozott útra emiatt.

Negyedik kérdésem a közlekedés rendjével kapcsolatos. Sok beépülő rész van a városban, ahol korábban a földutakra mart aszfaltot terítettek. Az ezekből az utcákból érkező autósok gyakran azt gondolják, hogy elsőbbségük van, a jobbkéz-szabály alapján. Ki tudnának-e esetleg helyezni elsőbbségadás kötelező táblákat ezekre a helyekre?

Ötödik kérdésem a folyamatban lévő építkezésekkel kapcsolatos. Az építkezésekre járó nehéz teherautók túlterhelik az utak aszfalt burkolatát. Az utcánkban a két évvel ezelőtt még hibátlan aszfalt erősen repedezett. A nagy betonmixer kocsik pedig a folyékony betont egy csíkban az útra folyatták (természetesen nem szándékosan) ami megkötött, és így tönkretette a burkolat egy részét.
Tervezik-e ezeknek a kisebb úthibáknak a sürgős javítását a további károk megelőzése érdekében, illetve a nehézgép forgalom sokkal szigorúbb ellenőrzését?
Nem a haladás gátja kívánok lenni, hanem a rombolásé. Biztosan lehetne olyan megoldást találni a kivitelezőkkel, ami a városnak (és nekünk, adófizetőknek) nem okozna több tízmilliós kárt.
Javasolnám a közterület felügyelőket ezekre a részekre irányítani.

Tisztelettel
Zoltán

etelkam 2011.03.27. 21:21:31

T: Polgármester Úr mikor kapok választ a feltett kérdésemre?

rozso2 2011.04.17. 10:08:32

Tisztelt Polgármester Úr!

A PécelInfón megjelent, Önnel készült interjúra reagálnék:

Szép-szép, hogy végre nem hagyjuk, hogy a vállalkozók kihasználják a pécelieket, de a konkrét estetben valószínűleg már nem lehet helyrehozni az anyagi károkat.
Vizsgáljuk meg a két esethetőséget:
-Hagyjuk befejezni a beruházást: Lesz Pécelnek egy szép, modern városrésze, díszköves utcákkal, sportpályákkal, uszodával, óvodával, játszótérrel, egészségügyi központtal.
-Letiltjuk a beruházást és tegyük fel, hogy sikerül visszaállítani az eredeit állapotot és a városé lesz a terület: hosszú pereskedés után (ha a vállalkozás közben csődöt nem mond) Pécelé lesz újra a terület (kisebb vagy nagyobb veszteséggel). A város eladja a még nem értékesített ingatlanokat. Nem lesz pénz járható útra (mint minden péceli új lakótelepen), uszdára, játszótérre, óvodára, sportpályára, még utcanévtáblára se, semmire...

Szép jövő...
Magánvéleményem szerint jobban szolgálná a város érdekeit, ha megvalósulna a szép, első verzió. A városvezetés erejét és hatalmát, pedig arra kellene összpontosítani, hogy a vállalkozóval betartassuk a közszemontból fontos ígéreteit (pl. óvoda, játszóterek, stb.). Erre biztos megvannak a városnak a lehetőségei (pl. csak akkor adnak ki újabb építési engedélyeket a területen vagy engedik felparcelláztatni a második ütemet, ha a közérdeket szolgáló beruházások már megtörténtek.)

Sok környékbeli telket a közeli leendő wellnesközpont ígéretével értékesítettek. A beruházás elmaradásával ezen tulajdonosok is károsodnak a terveikhez képest.

Arról nem is beszélve, hogy ha úszni szeretnénk, akkor továbbra se találunk a közelben lehetőséget...

Ha megviszgáltál ezt az eshetőséget is, kérem árulja el polgármester Úr, hogy miért vetteték el?

Várom megtisztelő válaszát:

Rózsahegyi Zoltán

Gluigino 2011.04.30. 16:24:21

Tisztelt Polgármester úr!

Érdelklődnék, hogy Pécel területén milyen hatályos rendelkezés szabályozza a hét végén használható különböző elektromos munkagépek használatát.Velencéhez hasonlóan van-e remény arra,hogy ha a fűnyírást nem is de a különbörő rezgőcsiszolók,sorokcsiszolók és egyéb nagy hanggal járó gépek használatát szabályozzák.Nagy viszhangot váltott ki a velencei emberekből is, hogy szombatom és vasárnap tilos még a fűnyírás is ,azonban hamar hozzászoktak ,hogy hétköznap délután végezzék el ezeket a munkákat utána élvezve a hét végi nyugalmat.
Nálunk például a Csatári dülőben néhány szomszéd egyszerúen kényszert érez, hogy a különféle csiszolási , betonozási munkákat a szombati 12 és 15 óra közé korlátozza így biztosítva azt ,hogy valaki mondjuk a teraszon nyugodtan elfogyassza az ebédjét. Gondolom , ahogy nyáron a vízkorlátozásokra vonatkozó körlevél eljutott mindenkihez és annak betartását ellenőrizték is, egy hasonló csendrendeleti felhívás is talán kezdetben segíthetne.

Várom megtisztelő válaszát

Lajos

balsa02 2011.08.23. 02:21:22

Tisztelt Polgármester úr,

Most már tudom, hibát követtem el.

100.000 Ft-ra büntették meg családomat, mert késve vallottam be, hogy 0Ft telekadót kell fizetnem.

Feleségemmel 3 kiskorú gyermeket nevelünk. Méltányossági kérelmünket elutasították, mert "a család egy főre jutó havi jövedelme meghaladja a törvényben meghatározott 28.500 Ft nyugdíjminimumot".

Biztos vagyok benne, hogy mindez törvényes.

A kérdésem csak az: etikus-e?

Egy Igen/Nem válasz számomra tökéletesen elegendő.

Válaszát köszönöm!

Üdvözlettel: Gál Balázs

zbzbzb 2011.11.22. 12:52:58

Tisztelt Szöllősi Úr!

Eddig nem sikerült választ kapnom a kérdésemre. Talán jobb lenne közvetlen fogadást kérnem öntől.

Remélem nem csak választási kampány volt ez a honlap...

Zoltán

endevador 2015.02.18. 21:13:24

T. Polgármester Úr!

A Pécelen érvényben lévő Csend Rendelettel kapcsolatban szeretnék kérdést föltenni. Nemrég a szembelévő házba beköltözött egy fiatalokból álló kis csapat,akik roppant módon szeretik a hangos zenebonát. Már több alkalommal megkértem a ház tulajdonosát,hogy szóljon az ott lakóknak,hogy halkítsák le a zenét,mert zavaró. Nem szeretnék rögtön feljelentést tenni,de ha nem fejezik be akkor megteszem! Tehát az lenne a kérdésem,hogy Pécelen milyen rendelet van hatályban a témával kapcsolatban?
süti beállítások módosítása